Saturday, March 10, 2007

Utmaningen från Ilva

Okey Ilva, utmaningen antagen. Börjar med att slå upp en kall öl och går till skivhyllan för att välja något lämpligt att gå igång på. Det får bli Joss Stone till att börja med, det här kommer att ta tid. Jaha sex udda saker om mig eller som jag varit med om, hmm.

1. Sysslade i ungdomen med den idag avsomnade sporten backhoppning. I Värmland mycket poppis på femtio-sextiotalet och en kul sport som fullständigt dött ut. Det finns väl inte fler utövare av denna sport i Sverige idag, än vi var då i vår förening IF Örnen. Skapade väl inga större rubriker som idrottsutövare, men var med om en händelse som åtminståne i vårt grannland Norge var stort. I Oslo arrangerades varje år en jättestor tävling för ungdom i backhoppning; Bekkelagsrennet som även kallades för lilla Holmenkollen var om man skulle göra en jämförelse ungefär i storleksordning som dagens Gothia cup i Göteborg. Tre hoppbackar liggande parallellt med gemensam bromsplan, där sjuhundra till tusen deltagare hoppar i jämn ström och över tiotusen som åskådare i backen tittar på. Jag skulle tävla i den mellersta backen och hade precis kommit upp i tornet för att sätta på skidorna när en bärande bjälke på avsatsen ger vika och samtliga deltagare i tornet med skidor och all annan bråte rasar ned i backen i en enda stor hög. Med plankor, mera skidor, och ytterliggare deltagare på väg upp ramlande ner ovanpå i högen. Ingen dog, men av tjugotre som rasade ner var jag den ende som kom undan utan några arm eller benbrott. Stor skandal för Norge och norsk hoppsport när ett backhoppartorn kunde rasa ihop under en tävling och dessutom mitt i Oslo. Dagen efter fick jag dela första sidan i norska tidningar med Nikita Chrusjtjov som tydligen också utmärkt sig, dock inte i någon skidbacke.

2. Hade redan under skoltiden väldigt svårt att bestämma mig för vad jag ville bli, men var fullständigt säker på tre saker som jag inte ville bli; Militär, arbeta i fabrik, och absolut inte bonde. Men vad hände! Redan under tiden i verkstadsskolan ( bilmek) blev jag erbjuden av en arméingenjör att söka värvning för den fina utbildningens skull. Okey lumpen måste man ändå genom så.... efter tre år och fullständigt utless på det militära sökte jag mig hem till Arvika och fick arbete på Volvo BM. Sju år på Verken, sju bra år men ändå fabriksgolv, innan bokbussen kom i min väg. Och nu idag är jag ju faktiskt bonde, ( men söker inte ny fru).

3.Har lagt märke till att jag konstigt nog har en bra känsla för färg och form och speciellt i kläder. Har aldrig intresserat mig för vad jag själv råkat få på mig, utan tagit det som hängt närmast i garderoben. Men efter ett antal besök i damaffärer med Gagga eller Sessan har jag förstått att, ja det här begriper jag mig på. Jag duger definitivt till smakråd åt både yngre och äldre damer.

4. Om, jag skulle leva om mitt liv och finge välja "vad du vill bli som stor" skulle det bli jazzsaxofonist.

5. Lagar gärna mat men vill absolut inte ta hand om tvätt.

6. Apropå Ilvas avoghet mot motionslopp och Maja Gräddnosloppet i synnerhet... min svägerska har sprungit ( gått ) Maja Gräddnosloppet samtliga gånger och erövrat många läckra t-shirts i pris. Väntar på att få se årets kreation.
Själv har jag aldrig deltagit i något motionslopp på de senaste fyrtio åren. Var med i Korpens stafett; Kyrkviken runt i Arvika någon gång i mitten av sextiotalet. Jo förresten, deltog i byalags-cupen här i Gunnarskog för några år sedan. Men, efter senaste gången fick Gagga lova att är jag så dum att jag överväger deltagande någon mer gång har hon skyldighet att se till att det inte blir av. Byalagscupen? Ja fotboll mellan de olika byarna i Gunnarskog som väldigt fort övergår i blodigt allvar där alla ger allt ( som de hade en gång ) för kung och fosterby....

Se där, ja nu har Joss Stone tystnat, ölen är sen länge slut och jag har kommit i mål. Få se nu vem skall jag då utmana. Det får bli "Bokhororna"; ni är härmed utmanade.
Johanna, Johanna, Johanna, Caroline, Jessica. Alltså fem "horor" i en smäll. Det var det närmaste jag kommit......