Monday, September 28, 2009

E rektig rese


Bo Magnusson ringde en dag uti augusti och frågade; "Har du lust att bli med ner till Tyskland och Belgien och åka lite racing. Jag är med i Svenska Porsche-klubben och vi skall ner till Spa-banan och köra där en dag, sedan bär det av till Tyskland och Nurbürgring där vi kör i tre dar". "Ja, det är klart jag gör", svarade jag med en gång utan betänketid. Sånt erbjudande får man inte var dag så det måste man bara ta vara på. Så måndag den fjortonde september startade vi hemifrån Bo i Skövde med hans Porsche 964 RS lastad på trailer som vi drog med en Audi A4 . Målet för dagen var Göteborg och färjan till Kiel dit vi anlände tisdag morgon för vidare färd under dagen ner till Spa i Belgien. Men resan höll på att få ett abrupt slut redan efter en halvtimmes färd från Skövde.



Strax efter vi passerat Skara och kommit en bit där det är trefilsväg blev vi påkörda bakifrån av en som det senare visade sig vara en 88-årig chaufför som ville köra om oss fastän att dubbelfilen övergått i enkelfil. Riktigt hur det gått till är svårt att veta men hans vänstra framaxel med vidhängande hjul satt kvar i vajerräcket och bilen tuschade både vår trailer och vänster sida på dragbilen som fick sina bucklor. Sedan kanade den vidare i ett gnistregn 150 meter fram från där vi fått stopp på vår bil och landade i en trafikrefug i vägens mitt. Ingen blev fysiskt skadad men det gamla paret i bilen var ju chockade och fraktades iväg i ambulans. Deras bil var skrot men vi kunde fortsätta efter en knapp timme och hann med färjan trots incidenten. Bra att ha lite marginal när man är ute och åker, man vet aldrig vad som kan hända.
Hur som helst i väl framme i Franco-Champs utanför Spa, en liten by i närheten av banan, installerade vi oss på vårat hotell för att senare på kvällen sammanstråla med hela svenskgänget ca 25 st för en gemensam middag. En märklig samling motornördar utifrån sett, men ett fantastiskt glatt gäng, som snart skulle märkas gav allt för sin "hobby". Det är mycket svårt att i ord berätta för en oinvigd och av en oinvigd när man hamnar i en så udda miljö, men hängivenhet för sin hobby är nog ett understatement att ta till. Jag tog en del bilder under resan och det får fortsättningsvis bli reseskildring;


En vacker kvällsbild från färjans akterdäck


Trafiken på de tyska motorvägarna är intensiv


Nu är det dags att lossa lasten och starta för första varven på Spa-banan


Kö ut mot Eau-rouge

De gamla racingdepåerna välfyllda

Några blessyrer förekom efter allt för tuff körning.



Efter en dags körning på Spa-banan bar det av vidare till Nürburgring.


Aston Martin, Ferrari, och allt annat i lyx sportvagnsklassen, men vackrast var nog ändå den här pärlanBilder från banan
Vi passade också på att göra en avstickare till Moseldalen som låg bara 4 mil bort. Där tittade vi på vinodlingar, gamla borgar och häftig natur, mycket annorlunda från här hemma. Vi passade givetvis också på att inhandla några lådor vin.

VinhandlarnDet är inte bara Arvika som drabbats av högt vatten, nivå enligt skylten.

Många bilder blev och det är svårt att välja ut för det är ju alltid så mycket mer man vill visa. Hursomhelst, en fantastisk resa och spännande upplevelser, inte minst att åka med i Porschen på Nürburg- ring i farter som iallafall är långt ifrån vad jag är van, Renault Kangoo är ju inte precis någon racerbil. En får segge tack för turn, å tack te de anre i Porscheklubben som va mä.
Detta va e rektig rese.

Bosse

2 comments:

Anonymous said...

Det var det djäkligaste. Vad avundsjuk jag blir. Inte nog med att Bo Magnusson har en riktig RS, utan ni kom er för också, att dra ner till Spa och Nürburgring. Till råga på allt verkar ni haft kul, haft bra väder, köpt gott vin, förmodligen pratat skit i flera dygn i sträck, och därutöver fått rejsa på de två berömdaste banorna i Världen.

Ja, ja, vad livet ändå känns orättvist ibland. Men ni tycker nog det var rättvist, förmodar jag.

Själv jobbade jag varenda dag i September, inte en enda banträff ens. Porschen beckar nog snart ihop helt.

Nästa gång ni drar ner, får ni säga till.

Ha det så bra i Decembermörkret i Gunnarskog och i Skövde. Har ni snö också, så skriker jag.

Hälsningar från ett mörkt, blött och trist Stockholm. I morron bitti åker jag ner till Berlin som vanligt på måndagarna. Där dricker man i alla fall Glühwein på gatorna så här års.

Lars Strömberg

Turbo Staffan said...

Kul att du stog ut med oss Porsche NÖRDAR Bosse och kul att du skrivet om resan, det är roligt att tänka tillbaka. Nästa år i mitten av september så far vi ner igen!!!!!
Så nu är det tillsagt Lars.
MVH Staffan